Devlet Hastanesi Tüp Bebek Fiyatları 2019

İçindekiler

Tüp Bebek Tedavisi Nedir, Tüp Bebek Fiyatları Ne Kadar?

Bu yazımızda tüp bebek fiyatları ve tüp bebek tedavisi hakkında aklınıza takılan her sorunun cevabını bulabileceksiniz. Tüp bebek tedavisi, kadın üreme hücreleri olan yumurtaların ve erkek üreme hücreleri olan spermlerin toplanarak vücut dışında, laboratuvar ortamında bir araya getirilerek döllenmenin elde edilmesini sağlayan tedavi sürecini kapsamaktadır. Döllenen yumurtalar bölünmeye başlayıp, embriyo adı verilen ilk gelişim aşamalarını laboratuvar ortamında geçirirken, anne adayının rahmine yerleştirilir. Bu aşamadan sonra elde edilen gebeliğin doğal
yollarla oluşan gebeliklerden farkı kalmaz. Doğal gebelikten farkı dölleme işleminin laboratuvar koşullarında gerçekleştirilmesi ve döllenen yumurtaların anne rahmine tekrar geri yerleştirilmesidir.

Tedavi Süreci

Tüp bebek (IVF) yöntemi, çocuk sahibi olamayan çiftlere uygulanan ve uzun süredir
kullanılan bir yardımcı üreme tekniğidir. Günümüzde en çok tercih edilen kısırlık
tedavilerinin başında “Tüp bebek” geliyor. Nedeni açıklanamayan kısırlık, enfeksiyon, tüplerde tıkanma, erkeğin sperm kalite düşüklüğü, kilo veya ileri yaştan kaynaklanabilen durumlarda tüp bebek yöntemi ile çiftler bebek sahibi olabiliyor. Özellikle erkeğe bağlı kısırlıkta tüp bebek tedavisinden önce aşılama tedavisi de tercih edilebiliyor. Bu yöntemde toplanan spermler rahim içine transfer ediliyor.

Tüp bebekte yumurtaların yerleştirilme işlemi iki şekilde yapılır:
• Laboratuvar ortamındaki dölleme işlemi ya spermleri yumurtaların yanına bırakıp bu
spermlerin kendi kendilerine yumurtanın içine girip dölleme işlemini gerçekleştirmesini beklemek şeklinde (klasik tüp bebek-IVF) olur.
• Mikroskop altında spermin bir pipet yardımı ile direkt olarak yumurtanın içine enjekte edilerek döllemenin sağlanması (mikroenjeksiyon) şeklinde olmaktadır. Tüp bebek uzmanları iki yöntem arasındaki tercihi çiftlerin özelliklerine göre belirler. Amaç çift için en yüksek başarı şansını yakalamaktır.

Ülkemizdeki tüp bebek fiyatı nedir?

Tüp bebek tedavisi ülkemizde yirmi yıl öncesinde uygulanmaya başlanan ve hızla gelişen bir tedavi yöntemidir. Tüp bebek tedavisi, anne ve baba adayının birinin ya da her ikisinin yaşadığı kısırlık nedeni ile çocuk sahibi olamaması durumunda başvurduğu yardımcı üreme tekniğidir. Kadından alınan yumurta ile erkekten alınan sağlıklı spermin vücut sıcaklığında döllenme işlemi gerçekleştirilerek anne rahmine enjekte edilmesi işlemi tüp bebek tedavisidir. Her geçen gün gelişen teknoloji ile uygulanmaya başlanan mikroenjeksiyon yardımı ile de sperm sayısının en az olduğu, hatta menisinde hiç sperm bulunmayan erkeklere de tüp bebek uygulaması yapılabilmekte ve gebelik elde edebilmek mümkün olmaktadır. İşte tüm bu işlemlerin uygulanabilmesi ve kısırlıktan mustarip çiftlerin de bebek sahibi olabilmesi için yapılan tüp bebek tedavisi ülkemizdeki tüp bebek merkezlerinin her birinde değişiklik göstermektedir. Sağlık bakanlığı yönergeleri gereğince tüp bebek fiyatları hakkında internet sayfasından bilgi vermek doğru ve yasal olmadığından Tüp bebek merkezi ile birebir iletişim ya da telefon görüşmesi ile tüp bebek tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak mümkün olabilmektedir.

Ancak tüp bebek tedavisinin fiyatları genel bir bağlamda değerlendirildiğinde ülkemizde alınan
ücretlerin Avrupa ülkelerinden daha uygun olduğu ve bu sebeple de tüp bebek tedavisi olmak isteyen pek çok yabancı çiftin ülkemize geldiği, çok başarılı uygulamalarla bebek sahibi olunduğunu da belirtmekte fayda var. Özellikle de yukarıda da anlatıldığı üzere Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumunun belirlediği kriterleri taşıyan çiftlere devlet desteği sağlandığı için bu çiftlerde tüp bebek tedavisinin çok daha uygun ücretlerle yapılabildiğini belirtmekte fayda var. Ülkemizdeki deneyimli ve donanımlı tüp bebek merkezlerinde en ileri teknoloji kullanıldığı için ilk ya da ikinci denemede sağlıklı bir gebelik elde edebilme ve canlı doğum yapabilme olasılığı da gayet yüksektir.

Tüp Bebek Tedavi Fiyatları Neye Göre Değişir?

Tüp bebek tedavisinin fiyatları, yukarıda da açıklandığı üzere; tedavide uygulanan yönteme, kullanılan ilaçlara ve çiftin kısırlık sorununa göre değişmektedir. Örneğin; yumurtlama sorunu olan, yumurta sayısı az olan veya yaşı ileri olan kadınların daha fazla ilaç kullanımına ihtiyaç duydukları da bir gerçektir. Daha fazla ilaç kullanılması demek de, maliyetin artması demektir. Bunun yanında her kısırlık vakasının aynı yöntemle tedavi edilemediği de bir gerçektir. Zira tüp bebek tedavisinde her çifte rutin olarak uygulanan bazı yöntemler bulunmaktayken, pek çok çift içinse ekstra yöntemlere, ilaçlara da ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bağlamda tüp bebek tedavisi fiyatlarının belirlenmesinde; kullanılan ilaçların fiyatları, tüp bebek merkezinin tıbbi ve donanımsal olanakları, tedavide kullanılan yöntemler, uygulanan farklı teknolojik teknikler, tüp bebek merkezinde görev alan personelin deneyim ve kalite düzeyi, uygulamayı yönetecek olan doktorların deneyimleri, tüp bebek merkezinin daha önceki deneyimlerinden elde ettiği başarı oranları gibi faktörler etkili olmaktadır. Yukarıda sıralandığı gibi tüp bebek tedavisi fiyatlarını etkileyen çok sayıda faktör bulunmakta, kullanılan cihaz ve ilaçların da yurtdışından geliyor olması fiyatların çok hızlı değişmesine sebep olmaktadır.

Tüp bebek tedavisi kaç yaşına kadar uygulanabilir? Tüp bebekte yaş sınırı nedir?

Tüp bebek tedavisinde ilk olarak kadının yumurtalık rezervleri değerlendirilir. Adetin 3. gününde yapılan hormon testleri ve ultrasonografi ile yumurtalık rezervinin durumuna bakılır. Bu incelemede yumurtalık rezervinin iyi olduğu tespit edilirse, 45 yaşına kadar tüp bebek tedavisi yapılabilir. Ancak yaş ilerlemesinin olumsuz etkilerinden dolayı kromozomlar bakımından embriyonun incelenmesi gerekmektedir. Yanı sıra 38 yaşından sonra tüp bebek tedavisine başlayacak kadınların preimplantasyon genetik tanı yöntemine başvurması ve embriyolarının durumunu değerlendirmesi gerekmektedir Kadınların 35 yaşından sonra yumurta sayısı azalır, yumurtlama bozulur ve yumurtanın kalitesi kötüleşir. Yumurtalık rezervleri tüp bebek için uygun olsa bile tüp bebekte başarı şansı da düşmektedir. Bu nedenlerle kısırlık sorunu yaşayan kadınların çocuk sahibi olabilmeleri için ileri yaşları beklemeden tedaviye başlaması önemlidir. Yaşı ilerlemiş ve yumurtalık haznesinde sorun olan bir kadın için ise tüp bebek tedavisinde gebeliğin gerçekleşmesi adına bir yöntem mevcut değildir. Ülkemizde ileri yaşta çocuk sahibi olmak isteyen ve düşük yumurtalık rezervine sahip kadınlar yumurta dondurma işlemiyle ileri yaşta hamile kalabilmektedir. 35 yaş üstü gebelikler yüksek riskli gebelik sınıfına girer ve perinatoloji uzmanlarınca tarafından takip edilmelidir.

Erkekler için tüp bebekte yaş sınırı var mıdır?

Erkeğin sperm üretimi her yaşta devam etmektedir. Ancak yaşın ilerlemesiyle birlikte sperm kalitesinde düşüş gerçekleşir. 55 yaş üzerindeki erkeklerde sperm hareketliliği yüzde 54 azalabilir. Bunda etken olarak yaş olarak sperm DNA’sının bozulduğu düşünülmektedir.

Çoğul gebelik riski var mı?

Ülkemizde uygulamada olan Yardımcı Üreme Teknikleri Yönetmeliği’ne göre 2 taneden fazla embriyo transfer edilmesi yasaktır. Tek embriyo verildiğinde ikiz gebelik olma şansı (tek yumurta ikizliği) oldukça azdır. 2 embriyo verildiğinde ise ikiz gebelik (çift yumurta ikizliği) yaklaşık üçte bir oranında. Çok nadiren 2 embriyo verildiği halde 3 hatta 4 bebek oluşabiliyor; verilen embriyolardan birisi, bazen de ikisi birden bölünerek tek yumurta ikizliğine dönüşebiliyor. Tüp bebek ve aşılama gibi yardımcı üreteme tedavisi gören ve uzun zaman çocuk sahibi olamayan çiftler, çoğul gebeliği özellikle isteyebiliyor. Çoğul gebelik riskli sayıldığından transfer edilecek embriyo sayısına doktor ve hastanın birlikte karar vermesi gerekiyor. Transfer edilmeyen embriyolar dondurularak 5 yıl saklanabiliyor. Günümüzde yardımcı üreteme teknikleri ile çoğul gebelik oluşma oranı %20 ila 30 arası. Çoğul gebeliklerin büyük kısmını ikizler nadiren üçüzler ve daha fazlası oluşturuyor.

Tüp bebek tedavisinde devlet yardımı

Kısırlık vakalarının toplumda giderek yaygınlaşıyor olması ve tedavisinin de her geçen gün pahalanıyor olması dolayısıyla Sosyal Güvenlik Kurumundan gerekli şartları yerine getiren çiftler tüp bebek tedavisi için devlet yardım alabilmektedir. Dünyada birçok ülkede yaygın bir şekilde uygulanan tüp bebek çoğu ülkede 9 – 10 bin dolar civarına bir maliyete sahiptir. Ülkemizde ise tüp bebek fiyatları kesinlikle çok düşüktür. Özellikle de Sosyal Güvenlik Kurumu’nun istediği şartları taşıyan çiftler çok daha uygun bir ücretle tüp bebek tedavisi yaptırabilmekteler. Bunun için çiftlerin emekli sandığı gibi bu kuruluşun kendilerine sağladığı avantajlardan yararlanmak için sağlık bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastanelerinden ya da üniversite hastanelerinden “tüp bebek tedavisi uygundur” raporu alınması yeterlidir. Bu rapor alınabildiği tedavinin bir bölümü kişi bağlı olduğu kurumdan alma hakkına sahiptir. Bu bağlamda tedavi bittikten sonra da hasta herhangi bir ilaç aldıysa, ilacın raporu ile başvurulduğunda ilaç ücretinin %80’lik kısmını kurumdan almak mümkün olmaktadır.

İmplant diş güncel fiyatları burada 🙂

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir